Pędy chmielu, są prawdziwymi klejnotami wśród dzikich roślin, zwanymi jako "szparagi chmielowe" i będącymi jednym z najbardziej luksusowych, gdzie każda porcja tego zielonego przysmaku w Europie traktowana jest jak rarytas, podczas gdy w Polsce często bywa jako niepożądana roślina.

16 maja 2025

     

     Chmiel, bo o tej dzikiej roślinie mowa uprawiany jest głównie w celu zbierania szyszek, jednak inne części rośliny są także cennym surowcem. Pędy dzikiego chmielu jadano już w starożytności. Były one przysmakiem m.in. w kuchni słowiańskiej. W Polsce choć chmielu rośnie całkiem sporo roślina ta odeszła w zapomnienie. Spożywaliśmy je bardzo często zaledwie kilka pokoleń wstecz, teraz powoli moda na nie powraca.

 

     Pędy chmielowe są delikatne w smaku, o lekko orzechowej nucie z charakterystyczną, łagodną goryczką. Warto je spróbować na wiele sposobów, od prostego blanszowania, poprzez gotowanie na parze, aż po delikatne podsmażanie. Rośliny zawierają związki chmielowe, które działają uspokajająco i przeciw lękowo na układ nerwowy. Mogą pomóc w łagodzeniu objawów stresu, lęku i bezsenności. Zawierają również flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne, pomocne w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych.

 

   Okres zbioru pędów dzikiego chmielu jest dosyć krótki, młode pędy zbiera się od początku kwietnia do ok. końca kwietnia. W maju stają się bardziej włókniste, lekko gorzkawe i mniej smaczne. Obecnie pędy dzikiego chmielu są cenione w Belgii czy Francji, a potrawy z wykorzystaniem tej rośliny należą do dań drogich i luksusowych. Kilogram delikatnych pędów potrafi kosztować nawet około 1 000 euro. W Polsce rozbieżność cenowa jest spora, można znaleźć oferty za 60 zł., za porcję 100 sztuk lub 199 zł., za 200 gramów.

 

     Młode pędy dzikiego chmielu można najczęściej znaleźć na brzegach lasów, w zaroślach oraz na obrzeżach pól i łąk, gdzie chmiel ma odpowiednie warunki do wzrostu. Chmiel preferuje zacienione, wilgotne miejsca, co jest istotne przy planowaniu wyprawy na jego poszukiwania. Jest to bardzo inwazyjna roślina, która łatwo się rozprzestrzenia. Zainteresowanie naturalnymi i sezonowymi pędami chmielowymi stale rośnie, dlatego ta dzika roślina może przynieść znaczne korzyści, warto więc zwrócić uwagę na ten produkt, który w innych częściach Europy jest synonimem luksusu i kulinarnej wyjątkowości.

      

 Sejneńszczyzna 

poznaj malowniczą krainę