Sejneńszczyzna 

poznaj malowniczą krainę

     Popularne ptaki z gatunku mewy są nam doskonale znane. Mewa śmieszka, bo o niej tu mowa jest jednym z ptaków rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 100 gatunków, natomiast w kraju żyje 29 gatunków z tej rodziny. Długość ciała mewy śmieszki wynosi 34- 37 cm. W szacie godowej ma charakterystyczny brązowy kaptur na głowie. Grzbiet biało-szary, ogon czarny. Dziób i nogi ciemnoczerwone. Gatunek częściowo wędrowny, w kraju od III do X. Część ptaków zimuje. Śmieszka gniazduje kolonijnie na brzegach zbiorników śródlądowych.

 

     Środowiskiem życia śmieszki są jeziora, stawy hodowlane, zbiorniki retencyjne, wyspy w nurcie rzek, starorzecza, rozlewiska i żwirownie. Ciekawostką jest fakt, że ze względów bezpieczeństwa w koloniach śmieszki chętnie gniazdują inne gatunki ptaków, min. niektóre kaczki i perkozy. Żywi się pokarmem pochodzenia zwierzęcego: owadami, dżdżownicami, wodnymi bezkręgowcami. Gniazdo to dołek wyściełany trawami. Buduje je piaszczystym brzegu lub pływających kępach roślinności wodnej. Składa 2 do 3 oliwkowozielone jaja w ciemnobrązowe kropki. Wysiadywanie trwa 23-26 dni.

 

      Pisklęta wykluwają się jednocześnie w całej kolonii. Śmieszka jest ściśle chroniona, wymieniona jest w "Dyrektywie ptasiej", jako gatunek zagrożony przez osuszanie terenów bagiennych oraz niszczenie kolonii lęgowych. Trudno wyobrazić sobie nadjeziorne tereny bez tych hałaśliwych, białych ptaków, czatujących po prostu na okazję zdobycia czegoś do jedzenia. Jednak dla większości ludzi mewa to po prostu mewa.

12 maja 2022

Mewa śmieszka (Larus ridibundus) to ptak o jasnym ubarwieniu występujący licznie na wodach śródlądowych i gniazdujący kolonijnie nad jeziorami, w dolinach rzek oraz na wyspach.