Sejneńszczyzna 

poznaj malowniczą krainę

To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie pokażą się one z wybranym efektem.

     W naszym klimacie każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok. Jesienna pora roku to nie tylko spadające liście i czas grzybobrania. W październiku na leśnych krzewach zdobią się barwne jesienne owoce, a jesień zasypuje nas swoim owocowym bogactwem. To przede wszystkim czas zbioru dziko rosnących barwnych owoców.

 

     Jadalne dzikie owoce można spotkać w lasach, na łąkach, nieużytkach, zdziczałych sadach i ogrodach. Do zbierania nadają się tylko te rosnące z dala od dróg, dzięki temu zebrane owoce będą maksymalnie zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu. Z tych różnych obfitości owoców dziko rosnących zawsze warto skorzystać i zgromadzić zapasy, które uprzyjemnią nam zimowe wieczory. Bez czarny, dzika róża, głóg dwuszyjkowy, kalina koralowa, żurawina błotna i inne owoce dziko rosnące mogą być składnikiem przepysznych własnoręcznych nalewek, przyprawą do dań czy składnikiem przetworów.

 

     Przetwory z nietypowych jesiennych owoców mają nie tylko oryginalny smak, ale też cenne właściwości. Owoce leśne to prawdziwa siła zdrowia, dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw z umiarem i rozwagą, pamiętając, aby nie ogołocić krzewów i nie zahamować ich naturalnego rozwoju. Przed zastosowaniem trzeba zapoznać się bliżej z ich właściwościami oraz dawkowaniem. Dominuje czerwień, gdzie owoce kuszą nas przede wszystkim swoim smakiem, zapachem, aromatem i wyglądem, aż ślinka cieknie. Owoce leśne są lekkostrawne. Ale uwaga! Nie wszystkie owoce są jadalne. Kolor czerwony może być ostrzeżeniem.

 

     Pamiętajmy jednak, aby nie zbierać roślin, których nie znamy. Warto mieć przy sobie przewodnik opisujący rośliny, aby nie pomylić się i nie spożyć rośliny trującej. Niektóre z nich z pewnością rosną też w naszych ogrodach. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów, a także związków, które pomogą nam uporać się nie tylko z jesiennym przeziębieniem, ale i innymi kłopotami zdrowotnymi.

 

      Korzystając z dobrodziejstw natury często skuteczniejszej i zdrowszej od chemii farmaceutyków, gdzie po odpowiednim przygotowaniu dobroczynne właściwości owoców lasu wpłyną korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jesienna obfitość środowiska leśnego, to doskonały czas aby wybrać się do lasu po łatwo dostępne dary natury, a urzekająca paleta barw jesiennych liści dodatkowo pozwoli odpocząć od codziennego zgiełku.       

14 października 2020

Jesień zasypuje nas swoim bogactwem owoców leśnych dziko żyjących roślin, gdzie ich różne barwy przyciągają wzrok, są swoistą jesienną obfitością środowiska leśnego, gdzie las jest bogatą spiżarnią, do której warto zaglądnąć i którą warto poznać.