Sejneńszczyzna 

poznaj malowniczą krainę

To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie pokażą się one z wybranym efektem.

     Późne lato i jesień to czas wyjątkowo obfitujący w grzyby i tradycyjny sezon grzybobrań, gdzie dzika i nieskażona Puszcza Augustowska to doskonałe miejsce na grzybobranie , oczywiście w zależności od warunków atmosferycznych. Grzyby budziły zainteresowanie ludzi już od tysięcy lat. Zamiłowanie do grzybobrania pozostało w nas do dzisiaj. Jeździmy na grzyby jako turyści, dla przyjemności obcowania z przyrodą, dłuższego przebywania w lesie, a także w celu zbioru grzybów na domowe zapasy zimowe. Grzyby jako produkty kulinarne są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe.

 

     Przeciętny grzybiarz rozróżnia mniej niż kilka gatunków grzybów jadalnych, wśród nich te najpopularniejsze. Borowiki, czyli grzyby królewskie - to chyba najbardziej charakterystyczne leśne grzyby, których wizerunek jest prawdziwym symbolem grzyba. Drugim gatunkiem, który jest u nas bardzo popularny są podgrzybki - grzyby te można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie jak borowiki. Prawdziwą perełką augustowskich lasów są maślaki - jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Natomiast kurki - niewielkie żółtawe grzyby z charakterystycznymi pofalowanymi główkami - świetnie nadają się do smażenia, marynowania. Bardzo popularnym gatunkiem grzyba są kanie, należące tak naprawdę do rodziny pieczarkowatych. Również interesujący jest rydz, to grzyb delikatny, zachwycający swoim urokiem.

 

     Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Zbierając grzyby pamiętamy, że - zawsze zostawiamy lasy w takim stanie jakim je zastaliśmy. Jadąc na grzyby, na terenie Lasów Państwowych nie można wjeżdżać pojazdami mechanicznymi, nie wolno rozpalać ognisk, niszczyć roślinności, a przede wszystkim zaśmiecać lasu. Na grzybobraniu w Puszczy Augustowskiej warto podejrzeć naturę, zwrócić uwagę na wychylające się z runa owocniki gatunków chronionych oraz wykonać udaną fotkę, a satysfakcja gwarantowana.

 

     Puszcza Augustowska (ponad 114 tys. ha. w Polsce) tak ogromny obszar leśny daje mnóstwo możliwości do grzybobrania, a obcowanie w bliski sposób z naturą jest fantastycznym przeżyciem, bo gdzie jak nie w lesie możemy się wyciszyć i zwolnić tempo, które w życiu codziennym bywa ogromne. Grzybobranie jest więc pozytywnym sezonowym sposobem na aktywny wypoczynek na łonie przyrody lasów Puszczy Augustowskiej.

      

20 września 2020

Grzybobranie jest świetnym sposobem na spędzeniu wolnego czasu w pięknych okolicznościach przyrody, gdzie Puszcza Augustowska to wymarzony raj dla grzybiarzy, a w sosnowo - świerkowych lasach odnaleźć można wiele jadalnych i niejadalnych gatunków grzybów.